Artur Mas: una visió personal de la salut

Si hi ha una cosa que ens preocupa a tots és la salut, la pròpia i la de les persones que ens estimem. Si hi ha una cosa que tots fem, és menjar. Si hi ha alguna cosa que tindriem que fer tots, és activitat física. En democràcia, els polítics, es deuen als seus representats i a tots els ciutadans. Els polítics són persones públiques i està bé que mostrin quins són els seus hàbits, inclós a la seva esfera més personal. Amb aquesta entrevista, feta fa pocs mesos, mostrem com són els hàbits del Sr. Artur Mas.

Sr. Mas,

abans de tot agrair-li molt sincerament haver accedit a contestar aquest qüestionari. Per fer-ho tot més senzill, i donat que el Piscolabis es un blog de promoció de la salut que preten arribar a tothom amb tota naturalitat, li formularé les preguntes parlant de tu, no de vosté. Crec que així aconseguirem un clima més proper i directe amb el lector. Sense gaire protocol.

Salutacions!

Àlex Pérez Caballero  ||  Dietista-Nutricionista

Entrevista

elPiscolabis: Artur, en general, en quant a estil de vida, qué fas per cuidar la teva salut?

Artur Mas: Procuro fer esport com a mínim un parell de cops per setmana i menjar bé.

eP: Què esmorzes cada matí?

AM: Suc de taronja i un petit entrepà.

eP: Has de prendre alguna mesura dietètica per controlar cap problema de salut?

AM: No.

eP: Prens cafès en el transcurs del dia? Amb llet o sense? Amb sucre o sacarina?

AM: No prenc cafès.

eP: Entenc que el nivell d’estrés a que estàs sotmès és molt elevat. Com ho gestiones tot plegat? Practiques algún tipus d’activitat especial (ioga, taixí,…) que t’ajudi a relaxar-te i a millorar la teva consciència corporal?

AM: Miro de fer piscina dos o tres cops per setmana.

eP: Artur, has fumat mai? Si la anterior resposta es afirmativa, com ho vas deixar i per què? En què creus que hauria de pensar una persona fumadora i com ho hauria de fer per deixar l’hàbit del tabac?

AM: Sí, sóc exfumador. Ho vaig deixar amb molt d’esforç, ja que trencar l’addicció física i pscicològica al tabac no és gens fàcil. La clau de volta per deixar l’hàbit del tabac és la força de voluntat.

eP: En l’hipotètic cas que la disponibilitat de temps t’ho permetés, com prefereixes desplazar-te, caminant o en bicicleta? AM: Caminant. – eP: Has messurat mai les passes que fas al dia?

AM: No.

eP: Ets persona d’escales “peti qui peti “o dels d’”ascensor per pujar un pis”? Al Palau de la Generalitat, les diferents conselleries o edificis públics, feu campanya d’ús d’escales?

AM: Sempre que sigui possible prefereixo fer ús de les escales, ja que és un hàbit saludable perqué et permet fer cert esport sense gaire esforç. A la Generalitat intentem conscienciar els nostres treballadors de la necessitat d’adoptar hàbits saludables, i pujar escales n’és un.

eP: Com a màxim responsable de la Generalitat de Catalunya, creus possible que tota la institució arribés a convertir-se en una administració pública saludable amb tot el que airó comporta (millorar la salut, el benestar i la seguretat de tots els seus treballadors)?

AM: Possiblement seria la primera administració del món a fer-ho.

eP: Decideixes sobre la teva dieta o et planifica l’alimentació alguna persona propera a tu?

AM: La decideixo majoritàriament jo, encara que per circumstàncies del càrrec sovint em veig obligat a menjar fora de casa en actes institucionals.

eP: En general, creus que menges de forma adecuada per cobrir les teves necessitats?

AM: Sí.

eP: En el cas que facis exercici, quina es la teva rutina o esport habituals? Amb quina freqüència ho fas?

AM: De més jove havia jugat a fútbol. Actualment faig piscina dos o tres cops per setmana.

MHP jugant futbol

eP: Quines són les teves motivacions personals per fer execici? I per menjar de forma adequada?

AM: Cuidar la meva salut i el fet de fer exercici i tenir una dieta equilibrada m’ajuden a aguantar el meu ritme de feina diari.

eP: Si cal, (i amb molta moderació, és clar) per acompanyar un bon àpat, qué prefereixes: vi o cava?

AM: Tant el vi com el cava són begudes excel.lents per acompanyar un bon àpat.

eP: Quin és el teu plat preferit?

AM: M’és molt difícil decentar-me per un plat en concret. La cuina catalana és molt rica i m’agrada tastar plats diferents.

eP: Per les postres, fruita o iogurt?

AM: Fruita.

eP: L’arròs més bó és l’acabat de fer o el que et menges quan ha sobrat del dia anterior (reescalfat a una paella i una mica torradet)?

AM: Acabat de fer.

eP: Nocilla o Nutela? Nota: Ja sé que son marques, i pot supossar un compromís. Al Kílian Jornet li vaig preguntar el mateix. Si hi ha cap problema, podem obviar la pregunta. Pero tingues en compte que a la gent li agrada que els seus representants mostrin el perfil humà, que facin públiques les seves preferències personals, no crec que per això passi res. A la vida “real” comprem marques.

AM: Jo soc de Nocilla!

Artur, et recomano que donis una ullada a la campanya Let’s Move! on la primera dama dels EEUU, Michelle Obama esta fent mans i mànigues per fer disminuir l’index d’obesitat infantil al seu país. Adaptant-ho al nostre tarannà, es podria fer un video, sense complexes i amb simpatia, per difondre la importancia que té per la població de Catalunya el fet de bellugar-nos i menjar saludable. Sense complexes i amb simpatia.

http://www.letsmove.gov

eP: Per ordre d’importancia, com classificaries els següents aspectes de la salut? -promoció de la salut -prevenció de la malaltia -tractament de la malaltia -investigació en salut

AM: Promoció, investigació, prevenció i tractament.

eP: Creus que els governs deurien implicar-se més a nivell normatiu, promulgant messures més contundents per cuidar la salut de la ciutadania? Limitar el contingut en sucres als refrescos, els greixos trans, o la sal, prohibint fumar o vaporejar, prohibir consum d’alcohol a l’espai public,…

AM: Sóc més partidar de convèncer que no pas de la intervenció directa. Les administracions hem de fugir de l’excés de paternalisme. Sóc més partidari de les campanyes de promoció i conscienciació de la necessitat de tenir hàbits de vida saludables que no pas d’actuar normativament en la vida privada dels ciutadans. Prevenir és millor que curar. Seguint aquesta lògica, és important promoure des de les administracions hàbits de vida saludables i en aquest sentit hem d’entendre l’aprovació recent per part del Govern de la Generalitat del Pla Interdepantamental de Salut Pública (PINSAP).

eP: Què et causa més admiració dels sistemes de salut d’altres paisos? Què creus que podriem aplicar en el nostre?

AM: El model català de salut és un model reconegut per la seva excel.lència arreu del món, tant per la qualitat dels professionals que hi treballen com de les instal.lacions.

eP: Què creus que ens falla als ciutadans de Catalunya en referencia a tenir cura de la nostra pròpia salut?

AM: El PINSAP estableix cinc eixos prioritaris d’acció: l’excés de pes, la reducció de les infeccions, la promoció de la bona salut mental de la població, la lluita contra les addiccions i la construcció d’un país sostenible i saludable. Partint d’aquest cinc eixos crec que fóra positiu que cadascú de nosaltres reflexionéssim i penséssim si hi ha algun aspecte que podem millorar pensant que pot revertir en una millora de la nostra qualitat de vida. Obesitat, drogues, violència de gènere, accidents de trànsit…, són determinants en els que el PINSAP, el nou Pla Interdepartamental de Salut Pública, coordinat des del Departament de Salut, vol intervenir per millorar la salut de la població.

eP: Als ciutadans ens cal ser més proactius i responsables, i involucrar-nos més en mantenir o millorar la nostra propia salut i la dels que ens envolten. Els agents de salut (dietistes-nuricionistes, metges, infermeres, etc…) tenim que viure sempre de cara a la ciutadania, atenent les necessitats reals de la població i complint amb els objectius que marquen les polítiques de salut pública. Això de vegades es difícil amb els pocs mitjans dels que disposem. Però estem encantats de picar pedra, és la nostra vocació. Artur, com a màxim representant dels catalans, què penses que pots fer tu en aquests moments per millorar la salut de tots els ciutadans?

AM: Entenc que com a persona pública l’adopció d’un estil de vida saludable o simplement el fet d’acceptar la vostra entrevista per parlar-ne pot contribuir d’alguna manera que la ciutadania prengui consciència de la necessitat de tenir hàbits de vida saludables.

eP: A nivell personal, què creus que pots fer per millorar la salut de les persones més properes a tu (dona, fills, familiars, amics,…)?

AM: Tots tenim una petita quota de responsabilitat en els nostres entorns més propers. Podem ser referents i exemples d’estils de vida saludables per a la nostra parella, fills, amics, familiars. Els petits canvis són importants.

Sr. Artur Mas, moltes gràcies i salut!

Foto Mas fent rafting

Personal i professionalment estaria encantat que altres líders polítics i socials ens expliquessin els seus hàbits de vida. El Piscolabis és un gran aparador que te com a únic objectiu apropar la salut a tothom, d’una forma atractiva i planera.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: