Ivan Tibau, cap de l’Esport a Catalunya, parla d’exercici, esport, salut i altres qüestions

Ivan Tibau és el Secretari General de l’Esport, el màxim representant de l’esport català. Aquest organisme depèn directament del Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya. Sort tenim que l’esport no és un tema menor en la política de Catalunya.

Ivan Tibau

Gràcies a la mediació de la Dra. Mariona Violan, Codirectora del PNPAF (Pla Nacional de Promoció de l’Activitat Física), vaig poder aquesta entrevista a Ivan Tibau. I com no podia ser d’una altra manera, la conversa va ser caminant, donant un passeig pels voltants de la seu de la Secretaria General de l’Esport, a Esplugues de Llobregat. Fent salut.

L’activitat física és qualsevol moviment del cos que fa augmentar el consum de energía. L’exercici es qualsevol activitat física planificada, estructurada i repetitiva. L’esport es l’exercici físic dut a terme en un marc reglamentat i competitiu. La política és l’activitat orientada en forma d’ideologia a la presa de decicions en grup per aconseguir uns objectius determinats. De tot plegat i d’una mica d’hàbits dietètics parla Ivan Tibau en aquesta entrevista.

L’esport és una activitat que actua com a cohesionador social. Una societat com la nostra, diversa i plural, necessita d’elements aglutinadors per tal que les persones que la integran cobreixin la necessitat de pertinença al grup, també divers i plural. En un mateix equip de futbol poden haver des d’un instal·lador electricista a un enginyer, des d’un metge a un carter. Heterosexuals o homosexuals, persones amb idiologia de dretes o d’esquerres, independentistes o unionistes. Això fa gran l’esport.

El sexe (ser home o dona) de vegades marca diferències, fins i tot en la pràctica esportiva i, sobre tot, en la competició. Hi ha diferències en la condició física, però no tantes com a priori ens pensem. En aquest sentit també cal trencar moltes barreres. En una cursa de muntanya poden córrer homes i dones. Hi ha atletes (dones) d’aquesta disciplina que tenen un nivell més que excel·lent En alguna cursa, s’ha donat la circumstància de que a nivell absolut (considerant homes i dones en la mateixa categoria) una segona i una tercera posició han estat assolides per dones.

___________________________________________________________

 

Parlant amb Ivan Tibau sobre:

 

La seva alimentació

Pel fet de haver estat esportista (semi-professional), Ivan Tibau sempre ha mirat el tema del menjar, ajudant aquest fet a portar una dieta saludable. Esmorzar de rei, dinar de príncep i sopar de pobre.

“Fer esport és important, però si no mires el menjar, ets mort. Quan entra més del que gastes, malament!”.

Tenir molts dinars oficials pot complicar el control dietètic. El sopar, per sistema, sempre el fa molt light: verdura i iogurt, o una mica de fruita, o uns cereals integrals amb llet. Quan va plegar de fer esport va agafar 5 kg de pes.

 

Esport i exercici

Ivan Tibau, com a cap de l’esport català té que visitar i provar instal·lacions esportives. Moltes vegades, aprofita per jugar al pàdel si visita algun centre esportiu. També participa en alguna cursa popular (10 km màxim). I continua jugant a hoquei amb un equip de veterans (2 o 3 partits mensuals), i si aquella setmana no té res planificat, simplement surt a córrer mitja hora pel carrer, amb l’objectiu d’oxigenar el cervell. Exercici físic i esport per la salut. I de tant en tant, partit de veterans, per treure la part més competitiva (i una mica d’ agressivitat…, per què no dir-ho)

 

L’esport a la seva carrera política

“Abanderar la Selecció Catalana de Hoquei i competir a nivell internacional (2004) em va servir per obrir-me camí en la política”

Diu Ivan que molts dels valors de l’esport (companyonia, solidaritat, disciplina, esperit de superació, lideratge) aporten coneixements i experiències que la formació acadèmica o professional ofereixen.

“Haver estat el capità d’un equip esportiu important ajuda molt a saber dirigir a un equip de persones en l’àmbit professional”

– comenta Ivan. I això ajuda a tenir més èxit amb els projectes: l’equip té més força que l’individu.

 

 

L’esport de base

Diu Ivan que l’esport de base té un futur magnífic.

“No depèn tant dels recursos materials, sí del humans. A Catalunya hi ha un teixit associatiu que ho permet. És l’ADN dels catalans i així continuarà essent”

Explica Ivan que molts cops un pare s’involucra amb un club esportiu mentre el seu fill es petit, i quan el fill creix i deixa l’equip, el pare continua fent la tasca altruista de treballar desinteressadament per al club.

“L’èxit de l’esport català depèn molt d’aquest fet singular, del teixit social que fomenta l’esport de base. Aquest treball des de la base acaba donant esportistes de primera fila en un munt de disciplines. Pagar aquesta feina amb diners, i més en aquesta època, és impossible”

 

Present i futur de l’esport professional

Segons Ivan Tibau, viure de l’esport a diu d’avui és molt difícil. Al passat era més fácil dedicar-se professionalment a l’esport, hi havien més recursos. A Catalunya existeix el programa ARC (Alt Rendiment Català), que nodreix a l’esport de més alt nivell. Aquest esportistes, després s’integren al programa ADO (estatal) i acaben competint representant a l’estat espanyol. Aquest model, creat amb motiu dels JJ.OO. de Barcelona (1992) es va iniciar amb la creació del CAR a Sant Cugat, continua donant bon resultat. Ivan Tibau considera que, a nivell català, no hi ha massa retorn d’aquest inversió, doncs no dóna prou visibilitat pel fet de no poder competir representant directament a Catalunya.

“Els referents (ídols) són bàsics per tal que la població faci esport: si tenim esportistes a l’ elit mundial, la gent farà més esport. L’esport és un instrument d’aprenentatge a l’esforç molt útil, sobre tot, de cara al més joves”

 

L’esport polititzat

Ivan Tibau diu que la política envolta totes les activitats que es desenvolupen a la societat, i l’esport no està exclòs d’aquest fet.

“Els esportistes que vulguin possicionar-se clarament amb el fet català benvinguts seran, i entenc que els que aspiren a ser professionals poden tenir problemes si fan una declaració clara i rotunda al respecte. A l’any 2003 a mi em van fer fora de la Selecció Espanyola per possicionar-me amb màxima claretat en aquest sentit, perdent a partir d’aquell moment l’oportunitat de competir a campionats de Europa o mundials. No m’en penedeixo d’això. I tampoc critico als esportistes catalans que facin el contrari al que jo vaig fer”

 

Esport i salut 

Per Ivan Tibau, l’hàbit de fer esport (s’entén que aquí s’inclou l’exercici i l’activitat física) es fonamental per fer i sentir la salut. L’esport ens fa més sans física y mentalment. Aquest fet és importantíssim per fer reduir la despesa sanitària. Els ajuntaments, que són els organismes públics que estan en contacte més directe amb la gent, cada vegada intentant fer més accions i desenvolupar més projectes per fomentar la practica de l’esport. Tot per tenir un país més sa i millor.

 

Esports al límit 

Ivan Tibau diu que els esports al limit (triatló, trails, ultra-trails,…) estan fora de l’esport-salut. Hi ha gent que no ha fet esport en la seva vida i es posa a fer triatlons als 30 anys. Pot ser un refugi existencial per poder suportar un estil de vida estresant i no massa gratificant. La disciplina i planificació que precisa l’esport, i més aquestes disciplines, ajuda molt a aguantar un ritme de vida amb moltes pressions. Es la vàlvula d’escapament. I les endorfines que es segreguen quan es fa esport…, enganxen! El balanç és positiu. Imprescindible, tenir bon coneixement sobre l’entrenament, l’alimentació, etc…, i buscar assessorament d’especialistes per no fer-se mal. Cal ser responsable amb la pràctica d’aquests esports.

«Penso que, per exemple, a les curses de muntanya caldria demanar un certificat mèdic que garanteixi un estat de salut adequat per participar-hi. La normativa de les curses, per participar, a dia d’avui només demana la tarja federativa o exigeix contractar una assegurança que cobreixi el temps de la prova. Això s’ha d’arreglar!“

 

PINSAP

Explica Ivan Tibau que el PINSAP és el Pla Interdepartmental Salut Pública de la Generalitat de Catalunya i està liderat des del Departament de Salut. Aquest pla es d’un conjunt de polítiques transversals en les quals cada departament desenvolupa accions beneficioses per a la salut de la gent.

“L’esport (activitat i exercici físic) té moltes coses a dir com a eina per aconseguir major benestar a la població”

 

PAFES

El PAFES (Pla de Activitat Física, Esport i Salut) depèn del PNPAF (Pla Nacional de Promoció de l’Activitat Física). El PAFES pretén que els metges d’atenció primària tinguin la possibilitat i el coneixement necessari per prescriure activitat física als seus pacients. I que els tècnics esportius puguin atendre al malalt atenent les seves necessitats terapèutiques. En definitiva, el PAFES coordina al centre de salut i al centre esportiu per poder oferir un servei adreçat a millorar la salut dels malalts, mitjançant l’exercicisi fisic.

El PAFES s’ha encarregat d’homolorgar, clasificar i recollir totes les “rutes saludables” per caminar que hi ha arreu de Catalunya. També ajuda en el seu disseny.

«Estic d’acord amb tu en que cal buscar noves eines que no depenguin exclusivament del metge de família, però que sí estiguin integrades a l’assistència primària, amb l’objectiu de millorar la salut de la població a partir del exercici i l’activitat física. Si es detecten impediments o errades per part del les parts involucrades amb tot això, nosaltres estem disposats a escoltar”

El PAFES organitza cada any el Dia Mundial de l’Activitat Física, una jornada de promoció de la salut a través de l’activitat i l’exercici físisc.

 

Esport com a cohesionador social

Ivan tibau explica que practicant esport som tots iguals. No hi barreres, ni fronteres. Homes, dones. Gent amb plenes capacitats o amb alguna discapacitat. L’esport dóna cabuda a tothom. Ajuda molt a integrar a la gent que ve de fora, sigui quin sigui el seu origen o cultura, doncs propícia la relació de tu a tu. És una de les eines més potents que tenim per aquest tema.

Els centres excursionistes son associacions que ajuden a fomentar l’esport a la natura, a donar a conèixer el territori, a “fer país”. Catalunya és un territori privilegiat: pot donar-se la circumstància de que les platges estiguin plenes i les pistes d’esqui també. Hi ha una dita: la muntanya posa a cadascú al seu lloc: no hi ha barreres socials ni econòmiques. Només necessites roba còmoda, un calçat adequat i ganes. Qui no camina per la muntanya (o per on sigui) és que no vol.

 

Esport i família

Ivan Tibau ens explica que el model de club esportiu familiar està molt arrelat a Catalunya. Puntualitza que el poder adquisitiu no és un impediment per practicar esport en família, sigui en un club, sigui fent una ruta saludable, sigui fent una excursió per la muntanya o jugant a futbol en qualsevol espai obert. Les vies verdes són un recurs molt utilitzat per fer esport en família: caminar, córrer, anar en bici… Hi ha prou eines desenvolupades per fer activitat física en família.

 

El plat preferit

Macarrons i carn arrebossada. Per Ivan Tibau, el menjar és una necessitat, no un luxe.

 

Beguda preferida

Aigua, en àpats i entre hores. Excepcionalment vi o cava per brindar, en alguna celebració. I molt de tant en tant, beu una Coca-Cola.

 

Pel·lícula preferida

Million Dolar Baby i Gran Torino, de Clint Eastwood.

 

Música

Sacrifice, d’Elton John.

 

Llibre preferit

No llegeix massa, el temps lliure del que dispossa el prefereix dedicar a fer esport.

tibauentrenalloret

 

Ivan Tibau m’acaba explicant que a nivell esportiu he fet de tot, futbol, natació, etc.., Que va començar a jugar a hoquei patins gràcies a un amic francès que volia provar aquest esport. Si no hagués estat per això, es probable que no hagués jugat mai a hoquei. A casa seva ningú coneixia aquest esport. De vegades la vida fa girs insospitats.

Sobre la salut a l’esport federat Ivan Tibau explica que hi ha la intenció de pactar amb cada federació esportiva els requisits físics mínims exigibles que capacitin als seus federats per poder practicar l’esport, mitjançant un certificat mèdic que ho acrediti. Això es farà en centres autoritzats per a tal fi, on obligatòriament tindran un metge de medicina esportiva. Gracies a aquestes revisions (que a l’àmbit de l’esport escolar ja es fan) es poden detectar problemes de salut, en ocasions de certa gravetat, abans de que donin simptomes. Cal que les persones que practiquin esport, i els pares dels nens esportistes, ho tinguin en compte. És per la seva seguretat.

Ivan Tibau viu a un 6è pis i cada nit, fa ús de les escales per arribar a casa seva. Ascensor mai! Cal deixar clar que l’estil de vida actiu és igual o més aconsellable que la pràctica esportiva. És molt important introduir aquesta idea als nens, des de la família.

 

Caminar apropa molt a les persones. Fer aquesta entrevista donant un passeig m’ha servit per conèixer en profunditat a Ivan Tibau i així poder mostrar les seves opinions als ciutadans.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: