NORMES PER GARANTIR LA SEGURETAT DELS ALIMENTS

Les toxiinfeccions alimentàries són malalties que es manifesten amb símptomes digestius (vòmits, diarrees, etc…) i es produeixen quan una persona consumeix un aliment contaminat per bacteris (per exemple, la salmonel·la o l’ Escherichia coli). L’ E. coli enterohemorràgica (STEC), la causant de la toxiinfecció a Alemanya i a altres paisos europeus, és una cepa molt virulenta que provoca diarrea hemorràgica, de vegades insuficiència renal, i en els casos més greus la mort. Aquests problemes és més probable que els tinguin nens petits i persones grans (amb un sistema immunitari dèbil) que els adults sans.

Per evitar el contagi tenim que fer el que sempre s’aconsella amb la manipulació d’aliments. Cal respectar les quatre normes bàsiques d’higiene: NETEJAR, SEPARAR, COURE i REFREDAR. Això ens ajuda a evitar les toxiinfeccions alimentaries.

http://www.gencat.cat/salut/acsa/html/ca/dir1312/dd10941/comic_4_normes.pdf

 

1. NETEJAR

 • Rentar les mans abans de començar a manipular els aliments, després de tocar els aliments crus i, durant la preparació dels aliments, quan manipulem bolquers, escombraries, diners,…
 • Rentar mans després d’anar al vàter, esternudar, tossir, mocar-vos, o tocar animals domèstics.
 • Netejar superfícies i estris de cuina abans de fer-los servir, o després de manipular aliments crus (carn, peix, ous, pollastre,…)
 • Protegir aliments i cuina d’insectes i animals domèstics.
 • Renteu les fruites i hortalisses, sobretot si es mengen crues.

Motius: Al terra, als animals o a les persones es troben alguns bacteris causants de malalties de transmissió alimentaria. Mans, draps i altres estris de cuina poden escampar aquests bacteris i contaminar els aliments.

 

2. SEPARAR

 • Separar aliments crus dels cuinats i dels que se consumiran crus i ja estan nets.
 • Fer servir estris diferents (ganivets,…) per manipular aquests aliments.
 • Conservar a la nevera els aliments  crus i els cuinats en espais diferents, i en recipients tapats, per evitar la contaminació entre ells.

Motius: Els aliments crus poden contenir bacteris que poden contaminar els aliments cuinats o els que es consumeixin crus que ja estiguin nets.

 

3. COURE

 • Coure els aliments prou, sobre tot, la carn, el pollastre, els ous i el peix.
 • Preparacions amb ou tenen que coure: 75º C al centre del producte. Les truites cal que quallin bé.
 • Rostits de carn i pollastre han d’arribar als 75º C al centre de la peça. Els sucs dels rostits tenen que ser clars, no rosats.
 • Reescalfeu bé el menjar.

Motius: La cocció elimina bacteris perillosos. Si no s’arriba a la temperatura adequada, els bacteris poden sobreviure. Un reescalfament fet a la temperatura idònia matarà als bacteris que puguin haver-s’hi desenvolupat durant la conservació del aliment.


4. REFREDAR

 • Preparar aliments amb la mínima antelació possible abans del seu consum. Si això no és possible, guardeu-los a la nevera.
 • Refrigereu els aliments cuinats el més aviat possible. No mantenir-los a temperatura ambient més de 2 hores.
 • Es millor descongelar els aliments al frigorífic (traient-los la nit abans) o al microones just abans de preparar-los que deixar-los descongelar a temperatura ambient.
Motius: hi ha bacteris que es multipliquen molt ràpidament si el menjar es conserva a temperatura ambient. Per sota els 5º C i per sobre del 65º C el creixement dels bacteris es retarda o s’atura.

Més informació i materials:

http://www.gencat.cat/salut/acsa/html/ca/dir1312/doc4020.html

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: