Dilluns, a Gravi fem fruita al pati

Des de la Comissió de Menjador de l’escola Gravi tenim com a un dels objectius complir amb les recomanacions dietètiques que fa l’administració sanitària, per la qual cosa considerem que és molt important promocionar el consum de les fruites i les verdures.

             
A la població escolar, en general, hi ha un baix consum de fruita. Aquest aliment és una important font de vitamines, minerals, fibra i altres nutrients, tots imprescindibles per seguir una correcta alimentació que garanteixi cobrir les seves necessitats energètiques i de creixement.
Les recomanacions sobre el consum de fruites i verdures aconsellen que cal menjar-ne 5 racions al dia (3 de fruita i 2 de verdura, o al inrevés, 2 de fruita i 3 de verdura).
En el menú escolar de l’Escola Gravi ja es contempla aquesta qüestió apareixent la fruita en les postres del dinar quatre dies a la setmana. Però volem donar un pas més enllà i treballar-ho també des de casa. Seguint la iniciativa de molts altres centres educatius, a partir del 8 de novembre i en endavant, volem instaurar el Dia de Consum de Fruita al Pati. Per això proposem que, tots els dilluns, l’esmorzar que portin els nens de casa sigui fruita.
Per què el dilluns?
És el dia que hi ha establert en el menú escolar Gravi un làctic com a postres, i és bo que es complementin el dos aliments: la fruita a l’esmorzar i el làctic de postres per dinar. Els nens que dinen a casa seva estaria bé que també ho fessin així.

Què és una ració de fruita?
  • 1 peça mitjana com ara poma, pera, taronja, préssec, etc…
  • 2 o 3 mandarines, prunes, nespres, etc…
  • 1 bol (o un taper) de cireres, maduixes, etc…
  • 1-2 talls de síndria, meló, pinya, etc…
  • NO ES FRUITA (ni equival) un suc envasat o un preparat làctic amb gust o presencia de trossets de fruita.

Què és una ració de verdura?
  • 1 plat de verdura cuita, mongeta tendra, espinacs, crema de carbassó, minestra, etc.
  • 1-2 tomàquets amanits, etc.
  • 1 plat d’amanida variada, etc.
Com i quan cal menjar fruita?

Com a postres, formant part de qualsevol plat d’un àpat, com a aperitiu, en esmorzars (Dilluns fem fruita al pati !!), en berenars, al desdejuni, per picar entre hores si ens apreta la gana, etc,…

Com preparar i portar la fruita a l’escola?

La fruita, fonamentalment, es pot preparar de dos maneres: sencera o tallada a trossos. Podem barrejar diferents fruites. Fins i tot aquest fet farà més atractiu el seu consum. En el cas de portar pera o poma tallada, per evitar que s’enfosqueixi, va bé de posar unes gotes de suc de taronja o llimona.

Per portar-la, podem fer servir qualsevol recipient hermètic (tipus taper) o les bosses isotèrmiques que es fan servir per el bocata. 

Es poden menjar les fruites amb pell?

Sí, donat que la pell conté una quantitat molt important de fibra i d’altres nutrients (fitonutrients amb efecte antioxidant, etc…) que són molt positius per a la salut.

Higiene alimentària amb les fruites

Sempre que tinguem que menjar fruita amb pell, cal rentar-la sota un bon raig d’aigua, però just abans de consumir-la. O, si està molt bruta, submergir-la 15 minuts en un recipient amb aigua i 2 o tres gotes de llegiu apte per potabilitzar aigües o desinfectar aliments (mireu l’etiqueta del producte, ho té que posar), i després esbandir-la sota l’aixeta. De seguida la sequem amb un drap net o paper de cuina i ja està apta per menjar-la. Recordeu, aquest procediment de higienització es fa una estona abans del consum de la fruita.

La majoria de fruites tenen una contaminació superficial que procedeix de les mans o dels utensilis que les han manipulat, tant a casa, com a la botiga, al majorista que les encaixa o en el mateix moment de fer-ne la recol·lecció. Un bon rentat amb aigua de l’aixeta n’elimina els bacteris, fongs o altres patògens, i qualsevol residu (terra, pols) que pugui haver-ne quedat adherit a la superfície. També eliminarà residus fitosanitaris que puguin quedar, o plom o altres substàncies contaminants que hagin arribat a la seva superfície per l’aire o l’aigua de regadiu. Les fruites de cultiu ecològic, també poden presentar contaminants.

Menjar bé i bellugar-se

Per créixer i mantenir i/o millorar la salut, cal menjar fruita i verdura a cada àpat, tant a casa com a l’escolar. I trencar amb el sedentarisme, mantenint un estil de vida actiu: caminar, pujar escales, jugar, fer esport, etc…

Pares, esperem que us agradi la proposta i que els vostres hàbits alimentaris siguin igual de saludables que els dels vostres fills.

Si voleu més informació:

http://www.gravi.com/wb/
http://www.gencat.cat/salut/acsa/
http://www.naos.aesan.msps.es/ca/
http://www.gencat.cat/salut/depsalut/html/ca/dir2622/paas.pdf
http://www.perseo.aesan.msps.es/ca/es/index.shtml
http://www.eufic.org/index/es/
http://www.5aldia.es/

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: